Käytän sosiaalista mediaa päivittäin ja välillä onkin hyvä pysähtyä miettimään, miltä oma identiteettini somen silmin vaikuttaakaan. Käytössäni on Facebook ja Instagram, joita päivitän epäsäännöllisen säännöllisesti. Molemmat kanavat olen halunnut pitää yksityisinä eli julkaisuni voi nähdä ainoastaan minua seuraavat ihmiset jotka olen hyväksynyt ”kavereikseni”. Toki tiedostan että kuvat voivat levitä internetissä vaikka ne ovatkin ns. yksityisiä ja tämä onkin tärkeä asia tiedostaa, joka kerta ennen kuin sormi osoittaa ”julkaise” napille.

Googlen avulla en löytänyt mitään tietoa itsestäni. Harvinaisen tylsä tyyppi siis (mutta toisaalta hyvä niin.) Sosiaalinen media on nykypäivää ja moni meistä viettää siellä suuren osan päivästään, huolestuttavan suuren jos minulta kysytään. Samalla olen myös huolissani siitä, mitä sosiaalinen media tekee identiteetin rakentumiselle erityisesti nuorten keskuudessa. Some on pullollaan selfieitä ja filttereitä, jotka hämärtävät helposti sen mitä todellisuus oikeasti on. Sosiaalisessa mediassa saatu palaute on usein merkittävä osa identiteetin rakentumista erityisesti monella nuorella käyttäjällä. Tykkäämiset, kommentit ja huomionosoitukset ruokkivat oman identiteetin muodostumista ja vahvistavat minäkuvaa. Kolikolla on ikävä kyllä myös kääntöpuolensa, eikä itsensä tai oman elämänsä vertaaminen muiden kiillotettuihin elämään kovinkaan usein lisää terveyttä ja hyvinvointia, päinvastoin.  

Mielestäni julkisuuden henkilöllä on oikeus päättää itse siitä mitä tietoja haluaa sosiaalisessa mediassa itsestään paljastaa. On täysin ymmärrettävää jos julkisuuden henkilö haluaa olla ”vapaa-ajalla” ns. näkymättömissä ja näin ollen välttelee sosiaalista mediaa. Toisaalta sosiaalinen media on tärkeä markkinointikanava ja esimerkiksi osalle artisteista lähes välttämätön verkosto, jossa kohdata faneja ja markkinoida itseään.


Päivi